Intermittent fasting

I skrivende stund sitter svigerfar og darlingen min å ser på en svært lite spennende film som både er dubbet (jeg hater dubbing- minner meg om de tyske kanalene som dubbet alt på parabolen vi hadde når jeg var liten) og har litt for mye «hiii» og «haaa» for min smak..

så gøy har jeg det på movie night med gutta boys..

…så jeg tenkte heller at jeg ville skrive et lite innlegg om min nåværende kostholdsapproach: intermittent fasting!

tommel opp for IF!

Intermittent fasting (IF) går helt enkelt ut på at man har perioder der man ikke spiser. Altså ikke noe hokus pokus. Faktisk gjør vi alle sammen en slags IF hver eneste dag- vi bare kaller det soving ;-)

Perioden fra dagens siste måltid til du spiser igjen neste dag kalles «fasting»-intervallet. «Feeding»-intervallet blir dermed tiden fra første til siste måltid. La oss si du spiser siste måltid  kl 20.00 på kvelden, og spiser frokost igjen kl 08.00 dagen etter. Jeg fikk 6’er i matte på VGS så dermed vet jeg at det betyr 12 timer «fasting» og 12 timer «feeding» (12/12 faste) ;-)

Typisk for IF er at man forlenger «fasting»-intervallet og korter ned på «feeding»-intervallet, f.eks slik at det blir 16/8 faste. I praksis kan det innebære at man spiser siste måltid kl 20.30 på kvelden og neste måltid kl 12.30 dagen etter.

MEN, det finnes maaaange måter å gjøre IF på. F.eks kan man faste annenhver dag, dvs man spiser en dag og faster neste. Eller så kan man gjøre en 24 timers faste 1-2 ganger i uken, og spise normalt resten av uken. Altså, flere varianter å velge mellom! I tillegg er det jo selvsagt at man skal spise smart, og kanskje litt mer enn man vanligvis gjør, i spiseperioden. IF passer med andre ord kanskje ikke best for de som er svært småspiste.

Så, hvorfor gjøre IF?

Inger Larsen dramatisere spørsmålet "hvorfor"

Personlig gjør jeg IF fordi ved å kutte ned på perioden der jeg faktisk spiser, kan jeg spise større mengder når jeg faktisk spiser. Og jeg liker å spise mye. Simple as that! :-)

I tillegg er det en ganske bra øvelse i å kunne takle å være sulten. Jo bedre du kan takle sult og sug, jo mindre sannsynlig er det at du «sprekker» og spiser ting du vet at du ikke bør spise. Det er jo en stor forskjell på det å faktisk være sulten, og det å bare ha lyst på noe!

Noen studier (ikke spør meg om hvilke!) påstår også at IF, når det gjøres korrekt, kan forbedre blodsukker, blodfetter, vektkontroll, fordøyelsen, forlenge levetiden (halleluja!) og mye mer. Ikke vet jeg om det stemmer, men med tanke på hvor uregelmessig våre forforforforforfedre spiste så tror jeg ikke det er farlig å hoppe over et måltid eller to ;-)

Uansett, om du ikke har testet noen form for faste før kan det være verdifullt å iallefall gi det et forsøk. Det verste som kan skje er at du blir så sulten at du… at du hva? Eksploderer? Dør av sult? Krymper sammen og mister all muskelmasse? Lite sannsynlig! Det du derimot kommer til å miste er den unødvendige frykten for hva som skjer om du hopper over et måltid + du blir bedre til å mestre det der berømte suget. Bra? Ja :-)

Nå er filmen slutt og sengen venter.
God natt :-)

11 kommentarer om “Intermittent fasting

 1. Hei Inger.

  Kjempe kjekk blogg, er blitt en fast leser. Veldig inspirerende og motiverende. Likte godt dette innlegget siden det var skrevet så nøye. Veldig bra for meg dom ikke kan då mye. Mitt ønske er et sånn innlegg om mat/måltider og det og trene styrke for å få enn så flott kropp som din :) hva, hvorfor, når og alt det der. Når bryter du ned og når bygger du opp??

  God helg :)

 2. Hei hei! Må bare si at jeg gleder meg over hvert eneste innlegg du poster – alltid så motiverende :) Din blogg er definitivt på min liste over blogger som må sjekkes hver dag :) Ha en fin helg videre!

 3. Etter det siste inlegget du hadde om IF satt jeg meg ned og leste en del artikler om emnet, men det er noe jeg fortsatt ikke forstår. Hva skjedde med å spise jevnlige måltider slik at forbrenningen ikke stopper/reduseres?

 4. Flott innlegg! Jeg tester ut 16/8 for tiden og har gode resultater på det. Blir spennende å se utviklingen! Jeg har også veldig vanskelig for å tro at forbrenningen stopper opp om man hopper over et måltid.
  Når det gjelder positive effekter så har jeg også hørt at IF skal hjelpe Alzheimers-pasienter.

 5. Ok. Helt ærlig. Tror jeg har forsøkt alt av kosthold for å finne det som passer meg best. Dette ser jo veldig kult ut, MEN: blir du ikke sinnsyykt sulten på morningen? :p Jeg spiser frokost kl 08, lunsj kl 11, mellommåltid sånn 14, middag ca 18-19. Trener da mellom mellommåltid og middag. Hvis jeg ikke får i meg frokost, så må jeg slepes til lunsj :p

  1. Noen dager er jeg mer sulten enn andre, men som regel går det greit. Det hjelper mye å ha ting å gjøre, istedet for å sitte å tenke på mat! Men dersom du spiser første måltid kl 8 og siste kl 18 som du sier, har du jo en 14 timers faste allerede. Som sagt, IF er jo ikke for alle, men jeg tror ikke du dør av å teste en dag eller 5 ;)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s