Litt tanker om PF

Jeg fikk et par spørsmål om hvorfor jeg velger periodisk faste, hvorfor jeg trener styrke på tom mage noen ganger, og om det er nødvendig å nærmest sulte seg for å få ønsket fettprosent, så jeg tenkte like gjerne å svare i et innlegg, da jeg tenker det er flere som kanskje undrer på samme sak.

Hvorfor jeg velger PF:
Man kan velge PF av mange grunner, f.eks pga økt fettoksidasjon, bedre insulinsensitivitet og forbedringer i andre biomarkører, men personlig velger jeg PF fordi det tillater meg å spise store porsjoner når jeg først spiser, og jeg liker helt enkelt å spise mye mat. Likevel blir det ikke <em>for</em> mye mat, og jeg holder meg vektstabil (det skulle man ikke tro når man ser på de mengdene jeg spiser!) I tillegg er det ganske praktisk, jeg sparer jo litt tid og planlegging på å spise 2-3 store måltider i stedet for 5-6. Her kan du lese mer om mine tanker om intermittent fasting.

Fastende trening:
Når det gjelder trening på tom mage har studier vist at fastende trening kan booste muskelvekst da det gir en fordelaktig post-workout anabolisk respons. Det kan du lese mer om her. Likevel må jeg jo innrømme at jeg visse dager føler meg litt daff om jeg trener på tom mage- meeeeen det kan jeg jo gjøre om jeg trener på kvelden også, så det trenger ikke nødvendigvis være pga maten! Jeg tar egentlig treningen på den tiden av dagen som passer best i forhold til jobb. Om det viser seg å være før jeg har mitt første måltid (i 1-2 tiden) eller etter, så trener jeg fastende den dagen. Dagen etter blir det kanskje trening på ettermiddagen/kvelden med mat i magen ;-)

Periodisk faste eller små, frekvente måltider?
Å spise ofte og lite er jo absolutt ikke feil det heller. Det er jo det som er så gøy med mat og kosthold- ikke alt passer for alle. Dersom du blir dårlig av å trene på tom mage, og heller får bedre treninger av å spise litt først skal du jo gjøre det som funker best for deg. Og jeg tror det er mange som klarer å kontrollere matinntaket bedre om de spiser oftere og mindre måltider. Så funker det er det bare å kjøre på. MEN små og frekvente måltider er IKKE NØDVENDIG for å opprettholde god og jevn forbrenning og stabilt blodsukker!

I motsetning til det mange tror, reguleres blodsukkeret veldig bra hos friske folk om man spiser vel sammensatte måltider, og blodsukkeret synker ikke nevneverdig dersom man går et par timer uten mat. Ikke engang om man går en dag uten mat. Eller flere dager! Tenk bare hva som hadde skjedd med menneskeheten om det å gå lange perioder uten mat var «farlig»? Det samme gjelder det å spise ofte for å opprettholde normal forbrenning. Ja, det er en innebygd overlevningsmekanisme i mennesket at forbrenningen skrus ned i perioder av sult, men da snakker vi sult folkens! Ikke å hoppe over ett måltid eller 5, eller til og med å gå flere dager uten mat! Paradoksalt nok har noen studier til og med vist at forbrenningen øker etter 36-48 timer uten mat! Mer om det (og andre «faste-myter») her.

For all del, ikke misforstå meg, det er ikke galt å spise lite og ofte- men det er heller ikke feil å ikke gjøre det. Er dere med?

Må man sulte seg for å få mageruter?
Absolutt ikke! Leseren som spør om dette er av den oppfatning at man omtrent må sulte seg og løpe intervaller hver dag for å gå ned i fettprosent, og jeg forstår henne godt. Jeg får jo nesten dårlig samvittighet over mitt eget kosthold og treningsvaner når jeg leser andre blogger med nærmest perfekt matinntak, daglige morgencardioøkter og strikte treningsopplegg. Og det er klart at vil man lavt ned i fettprosent så krever det litt ekstra innsats. Man må kanskje si nei til den andre porsjonen middag eller sjokoladen som slinker ned i blant- ting som ikke betyr så mye om man kan godta den ekstra centimeteren med fett som gjør sixpacken litt mindre tydelig, eller at man ikke har tydelige blodårer på biceps. Men man skal uansett ikke måtte gå rundt å være sulten. Det kommer jo mye an på hva fettprosenten er i utgangspunktet, men har man tid, og gjør smarte endringen som man holder seg til over tid (uten for mange utskeielser) kan man jo absolutt få et resultat som man kan leve med.

For meg har det handlet om å finne en «metode» som jeg kan holde over tid, og som ikke krever så mye av meg. Det er derfor jeg trives så godt med PF. PF gjør at jeg kan være helt avslappet med hva jeg spiser – flaks for meg at jeg stort sett vil spise kjøtt, egg og grønnsaker, men jeg er alt annet enn streng og rutinert. Hallo, det er jo en grunn til at magen min ikke ser ut som dette, men heller er slik:

 

Men hadde dere bare visst hvor mye jeg slurver med kostholdet hadde dere forstått hvorfor jeg er ganske fornøyd likevel ;-) Og akkurat nå er det (nesten daglige!) sjokoladeinntaket mer verdt for meg en 6 pakker på magen! Dessuten vet jeg at jeg kan skjerpe meg om jeg vil- si kanskje 1 mnd før brylluppet :-S

Det ble visst et langt innlegg dette! Men håper det var ok lesning. Gidder du ikke lese alt kan du ta med deg hovedbudskapet: når det gjelder kosthold finnes det mange veier til Roma, og ikke alt passer for alle!

Later :-)

 

 

25 kommentarer om “Litt tanker om PF

 1. Du skriver så bra, Inger! Inspirerende, morsomt, seriöst, uhöytidlig og gjennomtenkt!
  Suger til meg alle tips du kommer med:)
  Ha en flott dag!
  Stockholm hilser:)

 2. Hei. Jeg driver og leser om PF eller Eatstopeat om dagen. Jeg kunne tenke meg å prøve, men er litt usikker. Har gått ned 25kg de siste 8-9mnd, men sliter med å få av de siste 10kg jeg vil ned. Jeg trener 2-3 styrke (1 med PT), 2 løpe økter, 2 sykkel økter og 1 svømme økt i uka. Normalt 1 fridag. Jeg trener til triathlon om 5 uker og skal etter det trene til halv maraton. Hvordan er PF eller eatstopeat som jeg egentlig vurdere mest med så mye kardio. Ellers så spiser jeg ren mat og unngår de fleste karbohydrater utenom masse grønnsaker.

  1. Uææ! Nå holdt jeg på å glemme å svare på denne mailen! Men så kom jeg på det da jeg tilfeldigvis klikket meg inn på Lena Beatrice sin blogg, for jeg mener å huske at du kjenner henne?? Eller iallefall har møtt henne? Bloggen din virket iallefall kjent for meg og jeg tror jeg kan ha vært innom den for en stund siden da jeg følgte Lena sin blogg. Uansett!

   Først og fremst: GRATULERER så mye med vekttapet!! Det er jo helt konge! :-D Det virker jo som at du trener mye nok iallefall, så de siste kiloene blir nok lettest å fjerne ved å manipulere kostholdet litt ja.

   Når på dagen trener du? Og hvor lange er kardioøktene dine?

   1. Hei, nesten så jeg trodde du hadde glemt meg ;)
    Jeg kjenner Lena ja, hun har vært her i Wien og har og linket itl meg noen ganger.

    Tusen takk, er ganske så stolt, men vil jo selvfølgelig ha av de siste og.

    Jeg trener stort sett på ettermiddagen, ihvertfall styrke, Svømme gjør jeg søndag kl 7 og ellers så løper jeg vel mest på morgenen fordi varmen har begynt å innta Wien allerde, men det kan vel du alt om enda bedre enn meg. Lengste sykkeløktene er rundt 1.5 time så langt, men vil øke til rundt 2 timers løpe økter etter triathlon er ferdig for da skal det trenes til halvmaraton.

    Jeg tror og rette skrittet er å manipulere maten. Til nå har jeg hverken telt karber eller kalorier fordi tall har tullet med hodet mitt før, men er villig til å prøve en periode for å få av siste kg, samt får av et par relativt kjapt før løpet mitt om 5 uker.

    Takker for svar!

   2. Hmm, vanskelig dette. Har prøvd å finne litt info om PF varianter i kombinasjon med kondisjonstrening, men uten hell sålangt.. Vanligvis ville jeg helt enkelt anbefalt deg å teste, og sett om det fikk noen negativ effekt på treningen, men, tidmessig har du kanskje ikke «råd» til å eksperimentere med slikt med tanke på løpet! :-/

    Jeg synes heller ikke at du skal telle noen ting, enig med deg at det kan fucke opp tankegangen litt og bare gjøre ting verre! Kanskje du ikke trenger å gjøre PF de dagene du trener om morgenen, men ellers? Vet også at det kan gi resultat ved å gjøre en dag med 24 timers faste i uken (som eventuelt er på en hviledag), men er ikke sikker på hvor digg dette er å gjøre i praksis :-S Hva tenker du selv?

 3. For et suupert innlegg, jeg er så enig med alt du skriver. Har nettopp begynt å lese bloggen din, og jeg er blitt hektet! Må innom flere dager om dagen for å sjekke om du har kommet med et nytt innlegg. Du skriver veldig inspirerende :) Stå på! Jeg ser frem til mange gode tips, gjerne gode øvelser og i den dur….

 4. Flott innlegg! Flink til å skrive og forklare godt. Jeg har vurdert å teste det ut selv også. Men det blir om 1-2 uker, etter alt skolestress er over. Får magesår snart sånn som lærern min holder meg på pinebenken…. blæ. snart ferdig!!! :)

  Flott mage har du. Jeg synes det er mye finere en en helt rippa six pack.

  1. Takk kjære :)

   Du er meget flink med det her skolestyret ditt, hold ut de siste ukene også! Det blir verdt det når du får studere det du vil- tro meg, jeg har vært der jeg også!!

   Stor klem :)

   1. Ja, bare det holder! jeg MÅ ha 6 i faget. Har jobbet så sykt mye med det. Men takk for oppmuntring. får bare holde ut! =/
    <3

 5. Hva med påfylling av lagrene i forhold til restitusjon om man trener på kvelden og ikke spiser i etterkant?

  1. Dersom jeg trener på kvelden spiser jeg jo etterpå. Og om det blir sent- hvilket det ofte blir, tar jeg neste måltid litt senere dagen etter. Oftest spiser jeg siste måltid i 22-tiden, og første måltid rundt kl 14! Men visse dager blir det «frokost» kl 12, selv om siste måltid dagen før var kl 22. Jeg er med andre ord ikke helt nazi på å la det gå eksakt 16 timer mellom siste og første måltid

 6. Jeg digger deg! Blir så glad når jeg ser du har kommet med et nytt innelgg. Og du.. du bør være stolt av den magen din ;)

 7. Flott innlegg :) må innrømme jeg har spist på denne måten (16/8) uten å være klar over det selv siden jeg begynte i fast jobb i fjor. Hadde aldri lyst på frokost og lunsj ble inntatt rundt kl 11/12 så ble fort 16 timer mellom kvelds og frokost. Er kjekt og høre at det verken er farlig eller usunt å spise slik ;) et spørsmål bare, i de 16 timene man faster skal man ikke spise noe, eller kan f.eks en sjokoladebit eller kjeks godtas?

  Liker veldig godt bloggen din og må innom en gang om dagen og kikke ;) håper alt står bra til.

  Hilsen
  Hege V.

  1. kult! det er absolutt ikke usunt- eller, det kommer selvfølgelig an på hva du spiser de 8 timene du faktisk spiser da! Og ja, om man skal kalle det IF skal man helst ikke spise noen ting. Drikke uten kalorier som te og kaffe går greit, men ellers ingenting..

   Alt står veldig bra til her ja, men kjenner det skal bli godt å komme hjem til Okka By igjen om en uke! :)

 8. Kan tenke meg det kan bli godt med en tur hjem :). Litt temperatur forskjell da. Her i Bergen snødde/haglet det faktisk i helgen! Skulle ikke tro det gikk mot sommer.

 9. Flott innlegg Inger:) skikkeli inspirerende og endeli noen som kan forklare på en mer «forståelig» måte:)

 10. Hei!

  Kjempespennende å lese om dine erfaringer med PF!
  Jeg forsøkte det en liten periode, men problemet mitt ble da at jeg ikke fikk i meg nok mat! Dvs, jeg gikk hele dagen og følte meg skikkelig studd i magen, fra frokost (kl 12) til jeg la meg. Ble ganske overrasket da når jeg sjekket for gøy hvor mye kcalorier jeg spiste på en gjennomsnittsdag, som var ca 1200!!
  Har du laget et innlegg tidligere om hvordan en typisk dag for deg ser ut, sånn måltidsmessig? Evt kan du si noe om dette, gjerne når du trener om kvelden, da det er det eneste jeg har mulighet til.. :)

  Kjempefin blogg!

  1. wow, ikke rart du ikke trivdes med PF om du ikke fikk i deg mer enn 1200 kcal per dag nei!

   Jeg spiser veldig variert, både når det gjelder tidspunkt, type mat, måltidshyppighet og mengde! Så noen typisk dag måltidsmessig har jeg nok ikke. Men her kan du lese litt mer om mine matvaner.

   Dersom jeg trener om kvelden har jeg som regel ett mellommåltid etter første måltid, og prøver å få til middagen så raskt etter treningen som mulig.

   Var dette svar på ditt spm??

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s