Ammer du?

Dette spørsmålet har jeg fått så mange ganger nå at jeg like gjerne kan ta det i plenum. For nei, jeg ammer ikke lengre, og jeg hadde løyet om jeg sa at det ikke gjør meg litt trist.

Jeg hadde ikke tenkt å amme helt til Kaia selv kunne ta frem puppen liksom, men jeg hadde håpet at jeg i alle fall skulle kunne gi henne morsmelk frem til hun var ett år. Da hun var rundt 5 måneder begynte det å bli skralt i meierihylla (les: jeg hadde lite melk), og jeg måtte spe på med litt morsmelkerstatning. Jeg prøvde alle triks i boka for å øke produksjonen, men ingenting nyttet. Jeg fikk også menstruasjonen tilbake rundt denne tiden, så det var jo ikke som at det hjalp, sånn hormonellt sett. Til slutt ville Kaia helt enkelt ikke ha pupp, og det var som om hun ikke visste hva hun skulle gjøre med den når jeg la henne til brystet.

I starten var jeg kjempelei meg for dette, og det gjør meg litt trist ennå. Jeg fikk liksom ingen closure. Plutselig var det bare slutt, og jeg rakk ikke å gå lei en gang. Jeg trodde jeg skulle komme til ett stadie der det skulle bli en befrielse «å slippe» å amme, men dit kom jeg altså aldri. Nå når jeg tenker tilbake er det som om jeg nesten ikke husker hvordan det var å amme engang, så kanskje jeg har fortrengt det hele på en måte.

Ammingen gikk bra fra første stund og Kaia fant veien til puppen innen ett kvarter etter at hun kom til verden. Hun tok brystet bra, og jeg hadde aldri så mye som en øm brystvorte. Så egentlig skal jeg jo bare være glad for at det gikk som det gikk, og for at jeg fikk fullamme i 5 måneder i alle fall. Det er jo mange som ikke får amme i det hele tatt, så jeg skal vel egentlig ikke klage for mye på at jeg ikke fikk bestemme selv når jeg skulle slutte.

Men, som sagt, det gjør meg litt trist, og jeg kan ikke noe for det.

Takk for tilbakemelding på den nye layoten forresten! So far so good tror jeg ;-)

Ha en fin søndag!

16 kommentarer om “Ammer du?

 1. Om du får flere små i framtiden er Ammehjelpens grupper gull❤️️ En heter Hjälpmammor svarar og en Amningshjälpens slutna grupp! 😘😘😘

 2. Hadde samme problem, gikk «tom» etter 6,5 mnd (fullammet i 4,5), og det var fordi mini ikke ville ha mer! Jeg ble også trist, og strevde voldsomt for å få opp produksjonen og prøve å holde ungen interessert, men kan jo ikke tvinge dem heller.. du har ammet og gitt henne den beste starten hun kunne få :) så ikke vær lei deg :)

 3. Vilken härlig läsning för en (jag) som är i samma situation precis nu. Kunde inte ha beskrivit det bättre själv än vad du gjort i denna text. Fick också tillbaka mens nu efter 4 månader och när min son nu är 5 månader har vi fått ge ersättning i tillägg till lite amning. Tack för att du skrev om detta!

 4. Jeg måtte slutte etter 3 mnd med blodslit. Den ene brystbetennelsen avløste den andre😫 Gutten min tålte dårlig antibiotikaen og fikk sopp i munnen som smittet over på meg og ga ekstreme smerter under amming. Ikke hadde jeg nok melk heller og måtte gi flakse etter hvert måltid. Mye jobb og frustrasjon. Hadde tilsammen 3 uker der det gikk fint. Amming er herlig når det funker, når det ikke går er det virkelig tungt. Når det en gang kommer en til skal jeg prøve på ny og forhåpentligvis klare det😉
  Vakre bilder😍

 5. Takk for at du deler Inger! Sønnen min begynte med skikkelig brystnekt dagen han fylte 5 mnd og nå to uker senere kaver vi fælt med å få til noe amming (det funker kun liggende i senga med nesespray som hjelper utdrivningen) :/ Hadde brystbetennelse forrige uke og nå kjente jeg en klump igjen fordi han ikke har vært så interessert i dag, mens grøt går ned på høykant. Blir så lei meg av dette hver dag så da må jeg innrømme at det var litt deilig å lese at det ikke bare er sønnen min som mister interessen i den alderen. Hadde satt stor pris på om du ville skrive noe om hvordan dere legger opp måltidene til Kaia nå (hva gjør man når man er på farten «uten» puppen?) og hvordan du løste ammeslutt uten brystbetennelse? :)

  1. Ja, det hjelper alltid å høre om andre i samme situasjon.

   I starten var det litt mas med morsmelkerstatningen, for jeg måtte ha den i en spesiell temperatur så jeg måtte enten ha med varmt vann, eller få på en kafe. Men nå drikker hun erstatningen i romtemperatur, så da er det bare å ha med vann, flaske og pulver. Klart ikke like praktisk som å ha puppen, men man blir jo vandt til det.

   Jeg hadde ingen problemer med brystbetennelse ved ammeslutt. Det var ganske så tomt i meieriet.. :-/

 6. Hei Inger!

  Eg hsr fulgt bloggen din siden du var gravid med Kaia, og eg var gravid med min vesle gut. Eg hadde eit tøft svangerskap og var inn og ut av sjukehus, men din blogg, snapstory og instagram hjalp meg til å ikkje gå fullstendig i kjellaren – spesielt etter at Kaia blei født. Då såg eg kva som venta, og då var det berre å stå på videre sjølv om det betydde å ta det med ro og berre ruge.

  Etter at guten min blei født har amminga vore ein berg og dalbane sidan han ikkje oppdaga puppen før han var 6 dagar gammal. Å få melk vart ein kamp frå første stund her. Og når ho då først kom blei eg så lei meg når det begynte å bli skralt bår han var 3 mnd. Eg prøvde ALT for å få opp produksjonen, og eg amma meg gjennom nettene då han måtte ta igjen det tapte. Eg holdt på å gi opp då eg ei natt kom på at legen min fortalte meg at nokre kvinner opplever ammetrøbbel av hormonspiral. Eg fekk time til å ta ut spiralen neste dag og to dagar etter var melka tilbake, guten min mett og god og vektkurven gjekk rett veg! Hormonspiral skal jo egentlig berre fungere lokalt, men sidan ein av bivirkningane er kviser påverkar den resten av kroppen og. Tenker at dette nok ikkje hjelper deg no, men at det kan vere kjekt å vite mtp ein eventuell neste baby :) legen min rapporterte inn ammetrøbbel som bivirkning då eg ikkje var den einaste ho kjente til, så kanskje det blir endringar i anbefalingene mtp spiral og amming. Synd at du fekk ein så brå avslutning på amminga, heldigvis får ein mange gode stunder med flaske og!

  Ragnhild

  1. Hei Ragnhild! Åh, ja det er virkelig ikke bare bare med den her ammingen, og akkurat derfor kan jeg jo ikke klage så mye heller, for det gikk jo egentlig veldig bra- det bare ble litt brått slutt! Men som du sier, det er kos og nærhet i å gi flaske også!

   Takk for tips angående spiral. Selv har jeg kobberspiral og satte den i veldig tidlig så jeg kan ikke si at jeg merket noe endring som følge. Men bra å vite!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s