Fjernet

På torsdag var jeg og Kaia på en aldri så liten (veldig spontan) photoshoot ved bassenget i bygget der vi bor. Fotografen som tok bilder av Kaia da hun var nyfødt har tatt bilder for oss flere ganger siden den gang, og sendte meg en melding med spørsmål om å ta noen til. Jeg, som tar alle bilder med mobilen og derfor synes det er ekstra stas med bra bilder, sa selvsagt ja.

Kaia var i godt humør (vel, mesteparten av tiden i alle fall), solen strålte, og fotografen er flink og supersnill, så det var en meget bra start på dagen. Derfra fortsatte jeg og Kaia dagen på stranda, men da jeg fikk mail om at bildene var klare kunne jeg ikke komme meg fort nok hjem for å sjekke.

Dere vet at jeg liker å dele bilder på Instagram, så selvsagt havnet noen av bildene der allerede samme kveld. Det tok ikke lang tid før tilbakemeldingene kom inn, og noen av disse var fra personer som var bekymret over at bildene kunne bli misbrukt. Jeg antar at flere også har rapportert om dette til Instagram, for dagen etter ble noen av bildene av meg og Kaia fjernet av Instagram.

IE5A2405IE5A2561

Det er fryktelig trist. Ikke at de ble fjernet, herregud, jeg har jo bildene selv om trenger jo ikke ha dem ute for alle å se. Men jeg synes det er trist at man ikke skal kunne dele ett kjærlig bilde mellom mor og datter fordi det finnes ekle mennesker som kan gjøre vakre, uskyldige bilder til noe skittent.

Dere vet uttrykket, det man ikke vet har man ikke vondt av? Jeg er helt klar over at det er naivt (og feigt?) av meg å tenke sånn, men å være «lykkelig uvitende» over hvilken forferdelig verden Kaia skal vokse opp i er nesten som en overlevelsesmekanisme jeg tror jeg må ha for å ikke bekymre meg i hjel. Det er lov å være uenig, men jeg kan i alle fall være ærlig nok til å innrømme hvordan jeg tenker.

Jeg tenker alltid over hvilke bilder jeg deler, og kommer til å gjøre det med enda mer kritiske øyne fremover. For, vi lever i en syk verden.

IE5A2725Colour

9 kommentarer om “Fjernet

 1. Det sykt, men synes det er flott at Instagram fjernet bildene. Synes ikke lettkledde bilder av barn har noe å gjøre på åpne instagramkontoer/blogger. Synes forsåvidt bilder av barn åpent på sosiale medier bør begrenses veldig. Elsker å se bildene av Kaia, hun er vanvittig søt og bildene sprer mye glede. Men man vet aldri hvem som er inne og snoker og hva bildene kan bli brukt til.

  1. Feilen jeg gjorde er nok først og fremst at jeg ikke tenkte på bildene som bilder av Kaia som lettkledd. I mine øyne var det helt naturlig med badetøy i den settingen. Men, som du sier betyr jo ikke det at de hører hjemme på en åpen Instagramprofil.

 2. Så bildene du la ut, og noen av dem var veldig fine. Men ærlig talt, jeg så et helt bilde av kun Kaia sin nakne overkropp og truse? Ikke hode eller noe var med. Trenger ikke være utenomjordisk smart for å tenke seg til at dét kanskje ikke er det smarteste å legge ut, og at folk reagerer. Ble ganske sjokkert over spesielt dette ene bildet, og ble glad da jeg senere skulle vise det til noen å jeg så du hadde slettet det. Skuffet igjen nå når instagram selv måtte gjøre det..

  1. Herlighet Trine! Lær deg å komme med kritikk på en mer behersket måte! At det går an å være så nedlatende. Håper du skammer deg.

 3. Enig i at det er en syk verden, men jeg tenker at alle foreldre som har fulgt med i media si for eksempel siste året bør tenke seg om før bilder av egne barn publiseres. Og da mener jeg alle typer bilder av barn, og ikke minst tekst hvor barns oppførsel, tanker, væremåte, egenskaper osv publiseres. Debatten om barn og personvern på nett går som aldri før, og som mamma til ei på snart 2 innser jeg mer og mer at det er helt meningsløst å dele bilder av henne i sosiale medier. Listen over årsaker er lang – men kort fortalt eksponeres disse små ikke for sin egen del – tror foreldre og meg selv inkludert bare må innse at eksponeringen er for å tilfredsstille oss voksnes behov. Bare det er egentlig grunn nok til å la være å publisere bilder av barn som ikke har evne til å samtykke til det. Det er en utrolig interessant og ikke minst viktig debatt, og takk for at du belyser enkelte sider av den!

  Mvh

  Silje

  1. Enig, det er en viktig debatt. Jeg har jo selvsagt aldri eksponert Kaia for å tilfredsstille et behov hos henne, men klarer vel ikke se at det jeg gjør er så galt heller, for da hadde jeg jo aldri delt bilder av henne. Å ikke beskrive hennes væremåte, oppførsel, spisevaner er noe jeg bevisst har unngått å gjøre, men jeg forstår at jeg må være strengere i forhold til hvilke bilder jeg deler.

 4. Hei. Jeg var en av de som la igjen en «bekymringmelding» til deg på Instagram, men jeg rapporterte ikke bildet. Som sagt, mener jeg det er foreldrene som må ta valget for sin familie og sine barn.

  Det som er skummelt er hvordan skillet mellom privatliv og offentlighet nærmest har blitt visket ut de siste årene. Dette uten at vi har klart å ta det innover oss. Man får venner over nett, venner som man vil dele hyggelige bilder med. Det føles som en privat sfære. Problemet er at med en gang noe publiseres, så vil det være der for alltid og tilgjengelig for alle. Derfor er det alltid lurt å tenke på hvordan bilder kan oppfattes når det tas ut av kontekst – ut av den private sfæren. Dette gjelder særlig bilder hvor uskyldig kjærlighet kan seksualiseres av andre.

  Derfor er det viktig og bra at du, både tidligere og særlig nå, er kritisk til hva du legger ut. Jeg vil legge til at jeg aldri har reagert på tidligere bilder du har lagt ut av Kaia.

  Når det er sagt, er det viktig å huske på at selv om verden på mange måter kan være forferdelig og syk – så kan den også være varm, kjærlig og fin!! Likevel handler det i det store og det hele om å heller være føre var, enn etter snar.

  Klem

  1. Ja, det siste du skriver her er jeg så enig i, og det må vi jammen ikke glemme. Akkurat derfor synes jeg det er så dumt at de som bruker slike bilder til noe ekkelt «skal vinne»..

   Takk for din tilbakemeldig :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s