Tyggis

Tygger dere tyggis?

Jeg gjorde det alltid før, men nå tilhører det sjeldenhetene på grunn av at jeg helt enkelt føler jeg blir mer sulten av det. Derfor syntes jeg denne artikkelen var ganske interessant, og tenkte det kunne være nyttig informasjon å dele med dere også. Du kan lese artikkelen i sin helhet her, men take home messagen er at du skal takke nei til tyggis av følgende fire grunner:

 1. Uavhengig om tyggisen er sukkerfri eller ikke vil den påvirke blodsukkernivå og hormonene insulin og kortisol, som igjen regulerer blodsukkeret. Når vi smaker det søte i tyggisen skjer det en neurokjemisk reaksjon i hjernen med signaler om at noe søtt er på vei, og selve søtsmaken kan være nok til å redusere fettforbrenningen som ellers pågår.
 2. Søtsmaken og selve tyggingen fører til utskilling av spytt som er det første steget i fordøyelsesprosessen, og stimulering av fordøyelsesprosessen påvirker nervesystemet slik at vi blir mer avslappet (slik som etter ett måltid mat). Dette er en bra ting når vi faktisk har spist ett måltid, men ellers ikke en tilstand som burde være tilfelle større deler av dagen.
 3. Den konstante tyggingen kan føre til spenninger i kjevemuskulaturen, og en eller annen kiropraktor har funnet en link mellom nettopp dette og funksjonen av hoftemuskulaturen. Altså, jo mer spenninger i kjevemuskulaturen, jo mer spenninger i hofteområdet.
 4. Spenninger i kjevemuskulaturen har også korrelasjon med søvnkvalitet da mye tyggistygging kan føre til at man f.eks gnisser tenner i søvne, hvilket reduserer søvnkvaliteten.

So, there you have it! Personlig tenker jeg at det er mye mulig at visse av disse punktene kan tas med en klype salt. Men det er likevel bevis nok til at jeg ikke innfører tyggistygging igjen med det første ;-)

f_gum

Og ja, dette er totally ett bilde av min munn altså. Jeg har bare photoshoppet bort pigmentbarten og den ellers så ujevne graviditetshuden min. Neida. Joda. Neida.

I wish.

Snaiks!

10 kommentarer om “Tyggis

 1. Men samtidig er det vært å merke seg at sukkerfri tyggegummi kan være et viktig forebyggende tiltak mot både karies (tannråte) og syreskader på tennene. Det blir sett på som et helsefremmende tiltak mot bedre oral helse. Økt spyttproduksjon er gunstig da det produserer mer buffer i munnen som motvirker karies og syreangrep. Enkelte tyggegummier inneholder fluor og/eller andre stoffer som direkte motvirker karies og syreangrep. Vi tannleger i dag ser dessverre at svært mange unge får alvorlige syreskader. Mange av disse ungdommene spiser frukt og drikker mye light brus eller vann med syre/smak. Så tyggegummi (sukkerfri, helst med flour) kan være viktig og helsefremmende. Det er svært individuelt om du bør bruke det ofte eller ikke. Spør din tannlege/tannpleier hva som gjelder for akkurat deg der ute. Stå på videre Inger! Takk for at du er en så dyktig motiverer!

  1. Åh! Så gøy med kommentar fra deg Dorith! Visste ikke engang at du var inne å leste her ;-)

   Godt poeng fra en tannleges point of view! Tyggis rett etter måltid kan nok være bra ja, men denne artikkelen var nok mest ment for de som tygger tyggis hele tiden liksom. Og at det kan hjelpe med tyggis mot syreskader fra brus o.l stemmer nok, men da vil jeg vil jo heller si at ett bedre tiltak er å bare kutte ut brusen ;-)

   Gøy å høre fra deg Dorith! Håper alt står bra til :-*

 2. Vil det være samme reaksjon når man drikker sukkerfri brus som feks Pepsi Max?? Med tanke på insulin og at hjernen merker det søte..

   1. Hva mener du?:) har du noe erfaring med deg personlig eller med kunder??:)

    Gjelder dette kunstig søtningsmiddel og?? :)

 3. *spytt* der gikk tyggisen ut munnen og i søppelkassa. Sliter så med at jeg er konstant tørst for tiden, men det er kanskje lurere å drikke mer framfor å ta seg en tyggi. Skal innføre litt mer måtehold! Kos deg hjemme i Okka by og med bebisgroingen :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s