Separasjonsangst

På fredag skal jeg ut uten Kaia for aller første gang. Og jeg gruer meg. Separasjonsangst kalles det visst.

På tirsdag kommer en gjeng treningsglade mennesker til Dubai, og både jeg og Ian skal forelese. Lignende tur ble arrangert i fjor også, og det var intet annet enn en suksess! I fjor ble det fredagsbrunch på hele gjengen, og det blir det i år også. Altså nå på fredag. I tillegg er det Ian sin bursdag- mannen blir jammen 32 år! Fredagsbrunch i Dubai betyr for de som ikke vet fri flyt av mat og drikke i svært fancy omgivelser. Vi snakker dagsfylla med stor D.

Helt siden jeg fikk vite at mamma og pappa (aka verdens beste barnevakter) kom til å være i Dubai da, noe som betyr at jeg i teorien kan bli med på brunchen, har jeg vært nervøs. Jeg har vekslet mellom å være nervøs for å være fra henne, til å glede meg til å drikke alkohol for første gang på over ett år, og til å ha dårlig sammvittighet for at jeg i det hele tatt har lyst til å gjøre noe uten Kaia.

En del av meg vet jo at det kommer til å bli kjempegøy, og jeg har jo som sagt bedre barnevakter enn jeg kunne drømme om. Samtidig er jeg bekymret for hvordan det kommer til å gå. Hva om Kaia plutselig ikke vil ta flaske? Hva om jeg blir en sånn som sitter og griner på fest fordi jeg savner henne? Eller hva om jeg blir så «vill» av alkoholen at folk tenker «stakkars unge» liksom. Forsåvidt bryr jeg meg jo ikke så mye om hva folk tenker, men jeg veeeeet at jeg kommer til å ha dårlig samvittighet natten og dagen etter når jeg ikke kan gi henne pupp. 

Ja, en veldig lett løsning ville jo vært å bare latt være å drikke, men det kommer ikke til å gå. På slike bruncher blir aldri champagneglasset tomt, og det fristet jo til og med å drikke da vi var der sist med familien og jeg var gravid liksom, så eg vet at jeg i alle fall kommer til å ha lyst nå når det kommer en stor gjeng likesinnede fra Norge.

Jeg tror mange av dere forstår meg, og det er sikkert noen som tenker jeg er en dårlig mor som har lyst til å dra på vift så tidlig. Og så er det nok mange som derimot synes jeg er tidenes hønemor. Men jeg kan ikke for det. Bortsett fra en frisørtime, noen få treningsøkter og 3 PT-timer har jeg jo ikke vært fra Kaia i det hele tatt. Så ja, dette er vanskelig kjenner jeg.

Dersom jeg måtte bestemme meg akkurat nå hadde det vært TOTALT uaktuelt å dra på brunch på fredag. Jeg håper det endrer seg. 

..og samtidig ikke.

 

34 kommentarer om “Separasjonsangst

 1. Første gang jeg var fra lillegutt gråt jeg hele bussturen opp til julebordet, så du kan forberede deg på at det kanskje kommer noen tårer. Men du har det nok hyggelig også, det går over. Helt normalt å ha separasjonsangst, det kommer nok uansett når du velger å være litt borte uansett hvor store de søte små er.
  Hyggelig å følge deg, jeg synes dere virker som så fantastiske foreldre!

 2. Ååå fine du! Skjønner deg så godt! Er hønemor m stor H og var ekstreem på å velge bort slike ting selv. Og folk himlet med øynene av dumme, hysteriske meg- men! Poenget er; gjør d som føles rett for deg! Så ikke stress med noe nå- bestem deg når du absolutt må- evt ik før du er der? Kanskje d plutselig føles kjempegreit å drikke og være med kjæresten. Eller kanskje du bare vil hjem- alt er helt ok, tenker jeg. Ikke bekymre deg på forhånd. Du er en super mamma uansett hva du gjør!:) flaska har hun vel tatt en stund? Kan jo teste det litt ut noen dager nå? Så er du sikker?
  Alt kommer til å gå sååå fint – men likevel så kjenner jeg igjen følelsene.. Panikken nærmest, over å vite at man er litt langt unna og utilgjengelig. Men når du har gjort det- kommer du til å føle en slags lettelse vil jeg tro. :) man gjorde det, det gikk strålende,alle overlevde og hadde det fint! ;)

  Lykke til!!

 3. Kjære Inger!
  Jeg forstår deg sååå godt :) Og det er både sunt og naturlig å føle det slik som du gjør. Samtidig vil jeg si at jeg tror det også er litt «sunt» å komme seg litt ut. Det å liksom bare få det gjort, så blir det kanskje ikke så vanskelig neste gang. Jeg var selv ute noen ganger det første året, og jeg tror ikke du kommer unna den dårlige samvittigheten. Men så ler du litt av det etterpå, for det gikk jo så bra!
  Verre var det nå forrige helg da jeg og mannen dro på spahotell èn natt, og vår 15 mnd gamle datter så godt forstod at vi skulle dra. Det ble noen krokodilletårer på meg da, men så fikk vi oppdateringer underveis, og det virket ikke som hun savnet oss et sekund :) Og det finnes ikke noe deiligere enn å komme hjem igjen til gledeshyl og små hender som slenger seg rundt halsen en!
  Lykke til, det kommer til å gå så fint, prøv så godt du kan å nyte det!

  1. Takk Sarah, du har helt rett, jeg tror både store og små har godt av litt sånn innimellom.

   Jeg ble da altså med på brunchen og hadde det kjempegøy uten å grine eller noen ting;-)

 4. Skjønner deg godt jeg… Syns også det var vanskelig den første gangen! Men det er vel ikke verre enn at du kan dra hjem hvis ting skulle skjære seg helt? Men det går nok bra, verst for deg… For lille jenta har jo noen som passer på! Derimot er det kjipt å våkne midt på natta av melkespreng og ikke kunne amme… He he! Syns egentlig det blir litt sånn at det er greit uansett hva du velger jeg, kommer nok til å gå bra men så kommer det nok flere anledninger også… Kos deg uansett hva du velger!

 5. Å, som jeg kjenner på det samme! Gutten min er 3 mnd nå og jeg har vert på et par korte turer, middag med venninner ect, uten han. Har følelsen av å ha mistet/glemt noe og ser konstant rundt meg etter han😂🙈 I midten av mars skal jeg overraske mannen med hotell overnatting i byen vi bor rett utenfor. Mamma og pappa er klare som verdens beste barnevakter. Men hallo? En natt uten han!! Hva tenkte jeg på🙈 Det går nok så bra, men er rart hvordan vi tenker og føler. Mamma rollen er noe helt spesielt og jeg ville ikke vert den foruten for noe i verden💙 Brunchen er deg velfortjent, håper du klarer å nyte den😊

 6. Det er avskjeden som er verst og etterpå så kan man kjenne litt på d deilige med å være sin egen person igjen. Og den personen kan d være hyggelig å hilse på:) Jeg tror at du kommer til å kose deg, men ha muligheten til å dra hjem når lengselen blir stor. Jeg skjønner godt at du har lyst på et par glass vin, og de har du fortjent så flink som du har vært til å ruge frem en fantastisk liten baby. Mine storesøstre sa «vel unt» når jeg sendte dem Snap av mitt første vinglass:)

 7. Go do your thing! Og hvis ikke kan du tenke på at det faktisk er 1 år til neste gang du får muligheten :) Og tenk for en mestringsfølelse besteforeldrene får etter å ha vært en hel dag sammen med Kaia uten dere ;-)
  Smask!, snapchatten din er dagens høydepunkt i en kjedelig praksisperiode!

 8. Hohoi- dra, kos deg og nyt at du har snille, trygge besteforeldre som passer på Kaia som om hun var deres egen. Du har fortjent å nyte litt egentid, selv om det føles på en helt annen måte enn tidligere. Du vil nok alltid ha Kaia i bakhodet, men det er jo bare positivt. Min lille har fått flaske hele veien pga ammetrøbbel og jeg er helt sikker på at jeg er en bedre mamma når jeg får lufte meg litt og la lille få bli trygg på andre enn meg. Det er jo ikke slik at vi mødre er de eneste som klarer å passe de;)
  I hvertfall ikke hør på hun over her som sier at du ikke skal dra når du vet at du skal drikke deg full- Jesus christ, slapp av Elsa;) ! Drikk og kos deg og la noen andre ta ansvaret og så lover jeg deg at du kommer til å kose deg med tanken på at du har verdens fineste som du kan kose deg med dagen etter og alle dager som følger. Hopp i det og bli ferdig med første gangen borte, det er den som er verst:)

  1. Åh, tusen takk snille du! Enig, jeg tror absolutt det er første gangen som er verst, og jeg er glad jeg dro. Det var jo absolutt ikke så dramatisk som jeg trodde ;-)

   Takk :-*

 9. Skjønner deg veldig godt!!!ambivalente følelser der, kjenner til det… Ikke tenk på hva noen andre syns! Jeg var på fest da lillegutt var 7 uker, han tok flaska lett, sluttet derimot m d da han var 3 mnd😳 Du har verdens beste barnevakter som du stoler på så gå ut og ha d gøy hvis du vil det😉

 10. Har det akkurat sånn med sønnen min på 12 uker. Gjør fysisk vondt å være borte fra han, men det er nok en vanesak. Har godt av det iallefall! Og btw, drikk og kos deg! Jeg tok første glass med vin TVERT det var innafor da han var 6 uker, og nå koser jeg meg med et glass vin i helgene med god samvittighet!:)

  Kan du ha spørsmålsrunde snart?:)

  1. Ja, det har jo som du sier absolutt mye med vaner å gjøre!

   Oooh, spørsmålsrunde ja.. Hmm, det var jo en stund siden, og ting har jo endrer seg litt siden sist kan man si :-D Mulig det må bli en ny snart ja!

 11. Jeg hadde min første fest på lørdag, da var min datter 3mnd. Jeg gruet meg på forhånd, men det gikk veldig bra! Jeg hadde mobilen ved siden av meg hele kvelden, men klarte å ikke ringe hjem for å sjekke. Plutselig var klokken 02.30 før jeg kom meg hjem igjen, så da hadde jeg det nok ganske så hyggelig..selv uten baby ;)

  Du kan forresten helt fint amme dagen etterpå. Jeg legger ved link til ammehjelpen, så kan du velge om du vil «pump and dump» eller amme som vanlig :)
  https://ammehjelpen.no/artikkel/36/Alkohol

 12. Kjære skjønne deg!
  Gå på festen og KOS deg!
  Du kan fint amme etter å ha drukket alkohol. Hvis du har promille på 1 (og da er du jo litt full), vil det si at Kaia drikker melk med 1promille alkohol. Det er mer alkohol i feks fruktpurè naturlig, så det hadde jeg ikke bekymret meg for i det hele tatt.

  Grunnen til at det anbefales at man frastår fra alkohol, er skikketheten din. Hvor skikket er du til å ta vare på barnet med 1 i promille? Eller 1,5 om du vil 😉
  Da har du foreldrene dine! De kan bære henne inn til deg for mating på natten og morgenen, så slipper du være redd for å ikke kunne ta vare på henne.

  Sikkert mange som er uenige med meg, men da må de lese seg litt opp. Dette er forskning og fakta på bordet.
  Punktum finale.
  Kos deg på fest du 😘

  1. Kan jeg spør hvor du har funnet denne forskningen som sier det er helt ufarlig å amme med promille? Overalt hvor jeg har lest står det at en bør vente til en er edru med å amme, og at en fin huskeregel er at man kan amme når man er kjørbar, altså ved 0,2%promille.

   Det er vel uansett en personlig vurdering en må ta, jeg ville selv ha ventet til alkoholen var helt ute av blodet :)

   1. Jeg fikk denne artikkelen i posten via sykepleierforbundet (er sykepleier selv)
    https://sykepleien.no/meninger/innspill/2016/01/morsmelk-er-alkoholfritt

    Der kommer det frem at det slettes ikke er alkoholen barnet evnt måtte få i seg som er problemet, men at foreldrene selv er ute av stand til å ta vare på barnet. Hvis mor har 1,5promille, er hun uskikket til å ta vare på barnet, ingen tvil om det, men barnet drikker altså da melk med (i værste fall) melk med 1,5 Promille alkohol. Ikke prosent, men promille..
    I Ingers tilfelle er det, om jeg har forstått det riktig, foreldrene hennes som står for omsorgen i det aktuelle tidsrommet, og da er det argumentet ute av verden.

    Jeg drikker ikke alkohol selv med barn tilstede, og er svært måteholden ellers også, bare så det er sagt.

   2. Takk for svar! Interessant artikkel. Jeg er selv småbarnsmor og sykepleier, og har veldig lyst til å videreutdanne meg til helsesøster, så denne debatten er egentlig veldig spennende.

    Jeg velger å stille meg litt kritisk til informasjonen i artikkelen, skulle gjerne lest forskningen i PubMed. Hovedoverskriften «Morsmelk er alkoholfritt» tilsier jo at alkoholen IKKE overføres til morsmelken, og selv om det er veldig små mengder barnet måtte få i seg, så er det jo fortsatt alkohol. Og det er jo snakk om små barnekropper og hjerner i enorm utvikling.

    Jeg ville personlig ikke gjort det, og som helsepersonell ville jeg heller ikke gitt denne anbefalingen, spesielt når Helsedirektoratet ikke anbefaler det. :)

  2. Hei snille!! Tusen takk for denne infoen, det fikk meg virkelig til å se det hele på en litt annen måte!

   Jeg endte jo opp med å ikke drikke så mye som jeg vanligvis gjør på en fest, men synes det var ett fint poeng det her med skikkhet- det tror jeg mange flere burde tenke over, mer enn akkurat bare promille liksom!!

   Takk for hjelpen :-*

 13. Hei Inger!

  Litt tilfeldig spørsmål å stille på dette innlegget her, men jeg lurte på hvilket merke denne tskjorten er fra? Har sett at du har hatt den på deg på snapchat flere ganger og jeg synes den er så fin. Tusen takk for svar!

  Hilsen fra en som følger deg daglig og som finner inspirasjon og motivasjon av ditt fantastiske vesen :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s